Zakwas na barszcz
Zrób go sam, minimum tydzień przed świętami / sylwestrem 🙂 Do ukiszenia buraczków potrzebujesz duży słoik lub kamionkę – mój słoik jest na 5 L. Składniki: 2 kg buraczków...
Czytaj WięcejZrób go sam, minimum tydzień przed świętami / sylwestrem 🙂 Do ukiszenia buraczków potrzebujesz duży słoik lub kamionkę – mój słoik jest na 5 L. Składniki: 2 kg buraczków...
Czytaj WięcejŚwiąteczna granola – doskonała na stabilizacji lub diecie wysokoenergetycznej. Możesz przygotować porcję na cały tydzień, a potem tylko dodawać jogurt naturalny lub kokosowy. Składniki na 2 słoiki 0,5L 🙂...
Czytaj WięcejPrzygotowanie FIT PIERNIKÓW wg. tego przepisu jest bardzo proste. Nie wymaga przygotowywania ciasta tydzień wcześniej, jak w przypadku tradycyjnych pierniczków. Warto mieć jednak drugą parę rąk albo i trzecią...
Czytaj WięcejJeśli od czasu do czasu macie ochotę na nowe smaki, spróbujcie koniecznie tej zupy. Delikatna, a zarazem pikantna z dodatkiem mleczka kokosowego, kolendry i chilli. Przygotowanie jest proste i...
Czytaj WięcejCertyfikat MSC otrzymują tylko te firmy, które dbają o utrzymanie mórz i oceanów świata w dobrej, stabilnej kondycji. Kliknij TUTAJ by dowiedzieć się dlaczego ochrona dóbr mórz i oceanów...
Czytaj WięcejHej bezglutenowcy! Lidl i inne supermarkety coraz bardziej wychodzą na przeciw oczekiwaniom konsumentów i poszerzają swoje gamy produktów. Dzięki temu w Waszych dietach mogą pojawiać się produkty, a’la glutenowe,...
Czytaj WięcejGeneralnie jestem przeciwniczką jedzenia gotowych obiadów – codziennego żywienia się w restauracjach, kupowania gotowego śmieciowego jedzenia, a nawet zamawiania cateringu. Uważam że to nie kształtuje nawyków i nie rozwiązuje...
Czytaj WięcejKto nigdy nie użył sklepowej kostki rosołowej niech pierwszy rzuci kamieniem! 😀 Ja na pewno się nie dołączę! :). Dietetyk i używa kostki rosołowej? Tak, zdarzyło mi się, ALE...
Czytaj WięcejCzy próbowaliście omletów z twarogiem?? Jeśli tak, to na pewno zasmakuje Wam też ta owsianka! Stanowi szybkie do przygotowanie, sycące śniadanie. Przygotujesz ją z kilku składników: Ser twarogowy łyżka...
Czytaj WięcejPrzychodzi pora drugiego śniadania, a Ty nic przy sobie nie masz, bo rano nie miałaś czasu nic przygotować? Kup te kilka rzeczy, a wystarczy że zabierzesz je ze sobą...
Czytaj WięcejPrzyszła jesień, więc najwyższy czas na typową dla tej pory roku zupkę – krem z dyni. Jako że kremy zwykle robię bez dodatku mięsa, dodałam tutaj cieciorkę, która bardzo...
Czytaj WięcejPo ostatnim poście dotyczącym past warzywnych i tego, że powinno się ograniczyć spożycie wędlin, dostałam od Was dużo zapytań o to, jak właściwie wybrać dobrej jakości wędlinę. Bo przecież...
Czytaj WięcejInstytut Żywności i Żywienia w Warszawie bije na alarm! Jemy za mało produktów roślinnych, a powinny one stanowić aż połowę tego co spożywamy. W tym istotna jest tu proporcja:...
Czytaj WięcejJuż któryś raz wrzucam recepturę na krem z cukinii, ale ten zrobiłam troszkę inaczej i smak naprawdę był wyjątkowy – zupa zniknęła w mig – zamiast na obiad następnego...
Czytaj WięcejOwsianka to jedno z najszybszych śniadań do zrobienia – są jednak momenty, że i na to nie ma czasu. Nie zawsze mamy wymyślne dodatki, niczym z owsianki Anki Lewandowskiej...
Czytaj WięcejJeśli lubicie przyrządzać zupy – kremy, a nie próbowaliście jeszcze kremu z batatów, to żałujcie! Dobrze przyprawiony, może stanowić super pierwsze danie lub lunch. I do tego ma piękny...
Czytaj WięcejZ pewnością rzuciły Wam się w oczy na półkach Lidla nowe produkty firmy TRENDY LUNCH. Są to wygodne w użyciu mieszanki kasz, makaronów, ryżu z dodatkiem ziół i warzyw...
Czytaj WięcejObiecałam ostatnio kolejny przepis na “coś” z gumowej foremki na gofry. Poprzednio przygotowywałam w niej gofry z piekarnika. Sierpniowe upały spowodowały jednak, że zdecydowanie zbyt dużo pacjentów podjada lody...
Czytaj WięcejU mnie dziś niedziela pracująca. Wiecie jak to jest – uwielbiam swoją pracę, ale oczy w niedzielny poranek bardzo ciężko się otwiera… 😀 Musiałam więc szybko postawić się na...
Czytaj WięcejBrzmi jak fajne urozmaicenie na drugie śniadanie, nieprawdaż? 🙂 Żeby je zrobić, zaopatrz się w silikonowe foremki (dostępne np. w sklepie TIGER). Kosztują dosłownie kilka złotych, a nie zajmują...
Czytaj WięcejZwykle, gdy przygotowywałam tortillę, używałam gotowych placków. Są one poręczne, szybkie do przygotowania i pasują do wielu dań. Etykieta jednak wygląda nieciekawie. Zbyt długi skład i zbyt dużo dodatków...
Czytaj WięcejJeśli znudziło Ci się tradycyjne drugie śniadanie, warto wprowadzić coś nowego – np. super pyszne wytrawne muffiny z jajek, szynki, sera i papryki. Możesz od razu zrobić większą ilość-...
Czytaj WięcejSer halloumi to najbardziej znany cypryjski wyrób. Można go porównać do polskiego oscypka, ponieważ jest bardzo podobny w smaku i podobnie zachowuje się po podgrzaniu (nawet trochę skrzypi!) Nie...
Czytaj WięcejPiękne lato mamy tej wiosny! Na dworze upał powyżej 25 stopni, więc nie ma nic lepszego, niż domowe lody 😉 Są pyszne i orzeźwiające… A do tego z samych...
Czytaj WięcejOgórki małosolne kojarzą mi się z wiosną. Jest to super zdrowy produkt i must have jeśli chodzi o domowe przetwory! Ja na 5 słoików zużywam: 2 kg ogórków 2...
Czytaj WięcejNie lubisz awokado? Wiesz, że jest zdrowe, ale nie wiesz jak wkomponować je do codziennej diety tak, by Ci zasmakowało? Moja rada jest taka, że jeśli chcesz je polubić...
Czytaj WięcejJedni w sytuacji stresu objadają się, inni wręcz przeciwnie nie mogą nic przełknąć. Jeśli zaliczasz się do tej pierwszej grupy i zajadasz stresy z pracy lub z domu –...
Czytaj WięcejW Poznaniu wyrosło teraz tyle lodziarni, że jestem naprawdę w szoku – i to każda tradycyjna np. od 1926 (hahahaha). Więc wiedz, że i Ty możesz sobie zrobić tradycyjne...
Czytaj WięcejMusisz wiedzieć, że masz do czynienia ze zjawiskiem tzw. “adaptacji sensorycznej”. Dotyczy ona każdego człowieka! Oznacza to, że nawet po obfitym obiedzie, drastyczna zmiana smaku jedzenia (np. z ostrego...
Czytaj WięcejKofty to mielone mięso, wyraziście przyprawione, nadziewane na długie patyczki grillowe. Mięso może faktycznie być przygotowane latem na grillu lub w piekarniku. Fajna propozycja na obiad lub imprezę –...
Czytaj Więcej