Lodowe serduszka z borówkami

Obiecałam ostatnio kolejny przepis na “coś” z gumowej foremki na gofry. Poprzednio przygotowywałam w niej gofry z piekarnika. Sierpniowe upały spowodowały jednak, że zdecydowanie zbyt dużo pacjentów podjada lody (to mit, że lody odchudzają… 🙁 ) dlatego wymyśliłam kolejny zdrowy zamiennik na tą orzeźwiającą słodycz (inny przepis znajdziesz TUTAJ)

Banalny w przygotowaniu – nikt nie będzie miał wymówki 😉

Potrzebne są: 

  • 2 foremki na gofry (np. ze sklepu tiger lub empiku, koszt kilku zł)
  • 1 jogurt naturalny 200g
  • łyżka miodu lipowego
  • borówki

Przygotowanie:

Jogurt zmieszać z miodem, wlać do foremek, rozprowadzić równomiernie. Do foremek nałożyć borówki, przejechać z wierzchu łyżką, tak by zatopiły się w jogurcie. Wstawić do zamrażarki na min. godzinę, a potem śmiało pałaszować ;). Mówiłam że proste?

No to smacznego!

Lody wychodzą w formie uroczych serduszek 🙂 Łatwo je wyjąć z foremki , można jeść paluchami bądź na talerzyku łyżeczką. Będą stanowiły też ładną ozdobę do innych dań lub deserów, np. jako wykończenie do ciasta 🙂

 

Dietetyk Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *