Lodowe serduszka z borówkami
Obiecałam ostatnio kolejny przepis na “coś” z gumowej foremki na gofry. Poprzednio przygotowywałam w niej gofry z piekarnika. Sierpniowe upały spowodowały jednak, że zdecydowanie zbyt dużo pacjentów podjada lody (to mit, że lody odchudzają… 🙁 ) dlatego wymyśliłam kolejny zdrowy zamiennik na tą orzeźwiającą słodycz (inny przepis znajdziesz TUTAJ)
Banalny w przygotowaniu – nikt nie będzie miał wymówki 😉
Potrzebne są:
- 2 foremki na gofry (np. ze sklepu tiger lub empiku, koszt kilku zł)
- 1 jogurt naturalny 200g
- łyżka miodu lipowego
- borówki
Przygotowanie:
Jogurt zmieszać z miodem, wlać do foremek, rozprowadzić równomiernie. Do foremek nałożyć borówki, przejechać z wierzchu łyżką, tak by zatopiły się w jogurcie. Wstawić do zamrażarki na min. godzinę, a potem śmiało pałaszować ;). Mówiłam że proste?
No to smacznego!
Lody wychodzą w formie uroczych serduszek 🙂 Łatwo je wyjąć z foremki , można jeść paluchami bądź na talerzyku łyżeczką. Będą stanowiły też ładną ozdobę do innych dań lub deserów, np. jako wykończenie do ciasta 🙂
Dietetyk Barbara Klawe