Placki TRENDY LUNCH w pomidorach
Z pewnością rzuciły Wam się w oczy na półkach Lidla nowe produkty firmy TRENDY LUNCH. Są to wygodne w użyciu mieszanki kasz, makaronów, ryżu z dodatkiem ziół i warzyw suszonych. Można z nich przygotować błyskawiczny obiad – ugotowanie mieszanki zajmuje ok. 15 minut, ale można też spróbować coś więcej z nimi pokombinować 🙂 Ja lubię kombinować w kuchni, więc przygotowałam pyszne wegetariańskie placuszki.
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
- 1 opakowanie TRENDY LUNCH, mieszanka: ryż, vermicelli, marchew, groszek, bazylia
- 1 cukinia
- 1 jajko
- mozarella tarta, 1/2 szklanki
- 1 puszka pomidorów krojonych z dodatkiem bazylii.
Przygotowanie:
Mieszankę trendy lunch ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Do miski zetrzeć cukinię (nie trzeba obierać), wbić jajko, dodać mozarellę i ugotowaną mieszankę. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować placuszki i układać je na blaszce. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Piec 30 minut. Z przepisu wychodzi 9 sztuk.
Na patelnię wlać pomidory z puszki i poddusić. Gotowe placuszki przełożyć do sosu.
Placuszków nie musisz podawać z sosem – możesz podać w wersji bardziej tradycyjnej, np. z ziemniakami i mizerią lub nowoczesnej, jako burgera 🙂
Smacznego!
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, zgłoś się! Przyjmuję pacjentów w Poznaniu i Międzychodzie
Dietetyk Barbara Klawe