Fit pierniczki
Przygotowanie FIT PIERNIKÓW wg. tego przepisu jest bardzo proste. Nie wymaga przygotowywania ciasta tydzień wcześniej, jak w przypadku tradycyjnych pierniczków. Warto mieć jednak drugą parę rąk albo i trzecią parę rąk, wtedy możecie podzielić obowiązki – jedna osoba może wałkować ciasto, druga wycinać kształty, a trzecia pilnować pieczenia :). Aby zrobić FIT PIERNICZKI potrzebujesz: blachę do pieczenia, albo nawet 2 (przyspieszy to pracę), papier do pieczenia, wałek (choć zdarzyło mi się to robić też szklaną butelką), foremki do pierniczków.
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej typ 1850
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek miodu, ja użyłam lipowego
- 6 łyżek ksylitolu
- 6 łyżek masła 82% tłuszczu
- 4 łyżki przyprawy do piernika, np. takiej KLIK
Przygotowanie:
Zacząć od wlania miodu do garnka i rozpuszczenia go z masłem i nagrzania piekarnika do 180 stopni. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać suche składniki: przyprawę do piernika, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia. Następnie wbić jajka i dodać rozpuszczone masło z miodem. Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji – jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę przegotowanej wody, jeśli zbyt miękkie, dosypać mąki.
Blat oprószyć mąką, tak samo wałek. Ciasto wałkować na grubość ok 6 mm i wycinamy kształty foremkami do pieczenia. Pierniczki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy jest pełna włożyć ją do piekarnika. Pierwsza partia zwykle piecze się dłużej, ale generalnie od 8-12 minuty bacznie należy je oglądać powinny być delikatnie przyrumienione. W trakcie pieczenia, szykować kolejne pierniczki. Gdy Wyjmiesz pierwsze pierniki z pieca, możesz wkładać następne i tak do zużycia całego ciasta.
Pierniki można ozdobić np. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i orzechami, migdałami, wiórkami kokosowymi lub np. suszonymi owocami, skórką z pomarańczy lub cytryny.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe