Guacamole
Nie lubisz awokado? Wiesz, że jest zdrowe, ale nie wiesz jak wkomponować je do codziennej diety tak, by Ci zasmakowało? Moja rada jest taka, że jeśli chcesz je polubić to najpierw musisz spróbować jak ktoś inny je przyrządza i zamówić np. w knajpie guacamole. Dzięki temu będziesz wiedzieć do jakiego smaku należy dążyć i będzie Ci łatwiej go osiągnąć we własnej kuchni! 🙂
Ja przygotowuję klasyczne guacamole, do którego potrzebujesz tylko 3 składników:
- 2 awokado
- sok z 1/2 limonki
- sól
Guacamole możesz używać zamiast masła (awokado jest dobrym źródłem tłuszczu – ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych:) lub wykorzystać jako DIP do przekąsek 🙂
Przygotowanie:
Jeśli guacamole potrzebuję na już, to kupuję od razu ciemne, dojrzałe. Jeśli planuję robić za kilka dni kupuję zielone i przez te kilka dni one spokojnie dojrzeją. Awokado przekroić na pół (dotrzeć nożem do pestki). Przekręcić i rozdzielić połówki. Czubeczek noża wbić w pestkę i wyjąć ją. Łyżką lub łyżeczką wyjąć ze skórki miąższ i wrzucić do miski. Dodać 2 szczypty soli i zblendować. Wycisnąć sok z połówki limonki i wlewać po łyżeczce do otrzymania odpowiedniego smaku ( u mnie 3 łyżeczki). Ponownie zblendować.
Do guacamole często dodaje się też papryczkę chilli, pomidory, paprykę, kolendrę, natomiast na początek warto sprawdzić podstawową wersję. W gotowy dip należy włożyć pestkę od awokado, bez tego pasta traci zielony kolor i brązowieje.
Smacznego!