Krem z batatów
Jeśli lubicie przyrządzać zupy – kremy, a nie próbowaliście jeszcze kremu z batatów, to żałujcie! Dobrze przyprawiony, może stanowić super pierwsze danie lub lunch. I do tego ma piękny pomarańczowy kolor <3
Uprzedzam tylko że z mojego przepisu wychodzi duża porcja – spokojnie na 2-3 dni dla dwóch osób 😀 Ale to wcale nie minus – nadmiar zupy można wpakować w słoik i zawekować lub wlać do pojemnika zamrozić. Tym sposobem zawsze będzie lekki obiad w zanadrzu.
Składniki:
- 3 bataty
- pierś z indyka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pory
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do garnka średniej wielkości włożyć pierś z indyka, zalać wodą (ok. 2 szklanki) i zagotować. W tym czasie obrać marchew i pietruszkę, opłukać. Umyć por. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać marchew, pietruszkę i por. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Bataty obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć chwilę cebulę, czosnek i bataty. Gdy cebulką się zezłoci przełożyć składniki z patelni do garnka. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.Po tym czasie wyjąć por i pierś z indyka. Resztę składników zblendować na gładki krem. Pierś z indyka możesz drobno pokroić i dodać do zupy lub zużyć do 2 dania. Na koniec zupę dopraw curry, solą i pieprzem. Jeśli chcesz by zupa była trochę pikantna, możesz dodać szczyptę ostrej papryki.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe
Jeśli potrzebujesz smacznej i zbilansowanej diety, NAPISZ.