Muffiny wytrawne
Jeśli znudziło Ci się tradycyjne drugie śniadanie, warto wprowadzić coś nowego – np. super pyszne wytrawne muffiny z jajek, szynki, sera i papryki. Możesz od razu zrobić większą ilość- ja robię 12 sztuk i rozdzielam na drugie śniadania dla siebie i reszty rodzinki :).
Składniki na 12 sztuk:
- jajka, 7 sztuk
- papryka, 1 sztuka, pokrojona w kosteczkę
- por, 1 sztuka, pokrojona drobno
- żółty ser starty lub starta mozarella, 12 łyżek
- szynka drobiowa pokrojona w kostkę, 7 plastrów
- mleko 1,5% tłuszczu, 7 łyżek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- foremka do muffinek na 12 sztuk metalowa lub silikonowa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miski wbić jajka, dodać mleko i roztrzepać je widelcem. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, por, szynkę, starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Listek ręcznika kuchennego delikatnie skropić olejem i wysmarować foremkę do muffinek, żeby po pieczeniu było je łatwiej wyjąć. Wymieszaną masę przełożyć do foremek ( wychodzi po 2 łyżki masy na babeczkę). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Smacznego!
Jeśli interesuje Cię zdrowa, smaczna i indywidualnie przygotowana dieta, skontaktuj się ze mną! Kontakt
Dietetyk Barbara Klawe