Zupa tajska z krewetkami
Jeśli od czasu do czasu macie ochotę na nowe smaki, spróbujcie koniecznie tej zupy. Delikatna, a zarazem pikantna z dodatkiem mleczka kokosowego, kolendry i chilli. Przygotowanie jest proste i po zdobyciu składników każdy sobie z nią poradzi. Ilości podane są na 4 porcje obiadowe.
Produkty:
- 1 brokuł,
- 1 mała cukinia,
- 1 biała cebula,
- olej rzepakowy 2 łyżki,
- 3 ząbki czosnku,
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki,
- papryczki chilli,
- sól, pieprz,
- kolendra,
- sos sojowy 2 łyżki,
- łyżeczka żółtej pasty curry,
- krewetki królewskie lub koktjalowe op. 250g,
- mleko kokosowe 165 ml (mała puszka),
- sok z limonki 2-3 łyżki do smaku. .
Na początku przygotować warzywa: brokuła podzielić na różyczki, cukinię w kostkę, cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju razem z przyprawami: papryczką chilli, czosnkiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszać całość aż warzywa zmiękną. Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodać zamrożone krewetki, pastę curry, sos sojowy i pogotować jeszcze 5 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe, sok z limonki i wszystko wymieszać. Zupę ozdabiać listkami kolendry.
Smacznego!
Osoby zainteresowane indywidualnie dobraną dietą zapraszam do zakładki KONTAKT
Dietetyk Barbara Klawe