Zupa tajska z krewetkami

Jeśli od czasu do czasu macie ochotę na nowe smaki, spróbujcie koniecznie tej zupy. Delikatna, a zarazem pikantna z dodatkiem mleczka kokosowego, kolendry i chilli. Przygotowanie jest proste i po zdobyciu składników każdy sobie z nią poradzi. Ilości podane są na 4 porcje obiadowe.

Produkty:

  • 1 brokuł,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 biała cebula,
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki,
  • papryczki chilli,
  • sól, pieprz,
  • kolendra,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • łyżeczka żółtej pasty curry,
  • krewetki królewskie lub koktjalowe op. 250g,
  • mleko kokosowe 165 ml (mała puszka),
  • sok z limonki 2-3 łyżki do smaku. .

Na początku przygotować warzywa: brokuła podzielić na różyczki, cukinię w kostkę, cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju razem z przyprawami: papryczką chilli, czosnkiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszać całość aż warzywa zmiękną. Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodać zamrożone krewetki, pastę curry, sos sojowy  i pogotować jeszcze 5 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe, sok z limonki i wszystko wymieszać. Zupę ozdabiać listkami kolendry.

Smacznego!

Osoby zainteresowane indywidualnie dobraną dietą zapraszam do zakładki KONTAKT

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.