Szaszłyki z halloumi

Ser halloumi to najbardziej znany cypryjski wyrób. Można go porównać do polskiego oscypka, ponieważ jest bardzo podobny w smaku i podobnie zachowuje się po podgrzaniu (nawet trochę skrzypi!) Nie jest on wędzony, więc jest nieco delikatniejszy od tradycyjnego oscypka (bardziej jak BUNDZ). Tak czy siak, warto spróbować i pokusić się o ocenę. Jest wyrabiany z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Uwaga jest dość tłusty aż 43% tłuszczu! W tej konkurencji wygrywa polski oscypek – ma “jedyne” 27% tłuszczu. Tyle że po oscypki daleko, a halloumi jest dostępny pakowany próżniowo w Biedronce i Lidlu na dziale z nabiałami 😉

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe 500g
  • cukinia duża
  • ser halloumi opakowanie

Cukinię pokroić w plasterki, a ser w grubą kostkę. Cukinię i ser zamarynować przez min. 30 minut w cytrynowej marynacie: olej zmieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny oraz poszatkowanymi drobno liśćmi mięty. Po marynowaniu wyjąć składniki z zalewy. Nadziewać na zwilżone wodą patyczki szaszłykowe naprzemiennie: cukinia, halloumi, pomidorki koktajlowe w całości. Grillować na tacce 15 minut lub piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać z dipem jogurtowym.

Smacznego!

Dietetyk

Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *