Pieczone gofry
Brzmi jak fajne urozmaicenie na drugie śniadanie, nieprawdaż? 🙂 Żeby je zrobić, zaopatrz się w silikonowe foremki (dostępne np. w sklepie TIGER). Kosztują dosłownie kilka złotych, a nie zajmują dużo miejsca w szafce, co jest nie bez znaczenia przy niewielkich kuchniach 🙂 Moja jedna foremka mieści 5 kawałków – do tego jogurt, owoce i pełnowartościowy posiłek gotowy!
Składniki na ciasto ( 2 foremki):
- mąka pszenna typ 2000, 5 łyżek
- mąka typ 600, 5 łyżek
- mleko 1,5% tłuszczu, 50 ml
- woda gazowana / lekko gazowana, 50 ml
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- ksylitol, łyżka
- 1 jajko
Przygotowanie:
Białko ubić na sztywną pianę. Resztę składników zmiksować razem. Na koniec dodać pianę i wymieszać łyżką. Foremki do gofrów wysmarować delikatnie olejem. Przelać masę do foremek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Gofry można sprawdzać jak normalne ciasto wykałaczką, jeśli ciasto będzie zostawało na wykałaczce, to należy dopiec je jeszcze w piekarniku.
Smacznego!
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, zapraszam do kontaktu!
Dietetyk
Barbara Klawe