Ogórki małosolne

Ogórki małosolne kojarzą mi się z wiosną. Jest to super zdrowy produkt i must have jeśli chodzi o domowe przetwory!

Ja na 5 słoików zużywam:

  • 2 kg ogórków
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 kawałek chrzanu,
  • Koper 15 gałązek
  • Główka czosnku
  • Opcjonalnie: liść dębu, winogrona, czereśni 

Przygotowanie:
Chrzan obieram, kroję na 5 kawałków, wrzucam po 1 do każdego słoika. Czosnek obieram (czasem wszystkie ząbki przeciskam przez praskę, a czasem daję w całości) i rozdzielam po równo do wszystkich słoików. W garze zagotowuję wodę z solą. Na spodzie układam po 2 gałązki kopru, z boku liście, wkładam ogórki do słoików – tyle ile się zmieści. Na wierzchu każdego słoika układam po 1 gałązce kopru. Zalewam każdy słoik wodą z solą i zakręcam. Słoiki powinny stać w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach są ogórki małosolne, no a później już kiszone :). Ponoć, aby zahamować proces kiszenia (żeby ogórki zostały małosolne, a nie zrobiły się kiszone) można przeprowadzić pasteryzację, ale osobiście jeszcze nie próbowałam – boję się że zmiekną.

Dajcie znać jak Wam wyszły, a może macie inny ciekawy przepis? 🙂
Miłego dnia!

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *