Świąteczna granola
Świąteczna granola – doskonała na stabilizacji lub diecie wysokoenergetycznej. Możesz przygotować porcję na cały tydzień, a potem tylko dodawać jogurt naturalny lub kokosowy.
Składniki na 2 słoiki 0,5L 🙂
- 2 garście płatków owsianych
- garść rodzynek,
- morele suszone 7 szt.,
- garść orzechów włoskich posiekanych,
- garść orzechów laskowych,
- 2 łyżki miodu,
- przyprawa do piernika 2 łyżki gotowej ( polecam np. firmy KOTANYI) lub domowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na nią orzechy i płatki, dodać posiekane orzechy, miód i przyprawę do piernika. Całość wymieszać rączkami lub łyżką ;). Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę i dodać suszone owoce, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przełożyć do słoiczka.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe