Krem z dyni z cieciorką
Przyszła jesień, więc najwyższy czas na typową dla tej pory roku zupkę – krem z dyni. Jako że kremy zwykle robię bez dodatku mięsa, dodałam tutaj cieciorkę, która bardzo fajnie uzupełnia zawartość białka w posiłku. Smakowo też pasuje – jest delikatnie chrupiąca, więc z powodzeniem może zastąpić tzw. groszek ptysiowy, który nie jest jest zbyt zdrowy.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 szklanki wody / bulionu
- olej rzepakowy 2 łyżki
- sól, pieprz curry
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, a czosnek obrać, zmiażdżyć i wrzucić wszystko do garnka. Podsmażyć warzywa na oleju rzepakowym, aż cebula się zeszkli. Zalać wodą / bulionem naturalnym albo gotowym (ja czasem używam kostek rosołowych bezglutenowych (1/2 szt.), bez dodatku barwników i utwardzanych tłuszczów, za to z dodatkiem soli morskiej). Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić czy dynia jest miękka, jeśli tak to można już warzywa zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe