Domowe placki tortilli
Zwykle, gdy przygotowywałam tortillę, używałam gotowych placków. Są one poręczne, szybkie do przygotowania i pasują do wielu dań. Etykieta jednak wygląda nieciekawie. Zbyt długi skład i zbyt dużo dodatków chemicznych. Od czasu do czasu nie zaszkodzą, natomiast jako że jemy je stosunkowo często, zdecydowałam się przygotowywać je samodzielnie. Wyobraźcie sobie, że podstawowy przepis ma tylko 5 składników i to każdy z nich najprawdopodobniej macie w domu :)…..
Składniki na 6 sztuk:
- mąka tortowa, typ 450, 165g
- mąka poznańska typ 550, 165g
- gorąca woda, 180 ml
- olej rzepakowy, 3 łyżki
- sól, pół łyżeczki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką w misce. Przełożyć na blat podsypany mąką i wyrobić ciasto, aż będzie jednolitą kulką. Odstawić na 25 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 trójkątów. Z każdego przygotować kulkę, którą na podsypanym mąką blacie należy rozwałkować obsypanym mąką wałkiem :). Placki powinny być cieniutkie, miejscami przeźroczyste.
Patelnię należy dobrze rozgrzać. Przed nałożeniem każdego placka, delikatnie zwilżyć patelnię dosłownie kroplą oleju (olej można rozsmarować pędzelkiem). Placki smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Placek jest gotowy gdy dana strona zaczyna być zarumieniona i pojawiają się złociste bąble z powietrzem.
Gotową tortillę można podawać z rozmaitym “nadzieniem”, np. burrito lub z podsmażonym kurczakiem i świeżymi warzywami.
Smacznego!
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, napisz! Kontakt
Dietetyk Barbara Klawe