Domowe placki tortilli

Zwykle, gdy przygotowywałam tortillę, używałam gotowych placków. Są one poręczne, szybkie do przygotowania i pasują do wielu dań. Etykieta jednak wygląda nieciekawie. Zbyt długi skład i zbyt dużo dodatków chemicznych.  Od czasu do czasu nie zaszkodzą, natomiast jako że jemy je stosunkowo często, zdecydowałam się przygotowywać je samodzielnie. Wyobraźcie sobie, że podstawowy przepis ma tylko 5 składników i to każdy z nich najprawdopodobniej macie w domu :)…..

Składniki na 6 sztuk:

  • mąka tortowa, typ 450, 165g
  • mąka poznańska typ 550, 165g
  • gorąca woda, 180 ml
  • olej rzepakowy, 3 łyżki
  • sól, pół łyżeczki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką w misce. Przełożyć na blat podsypany mąką i wyrobić ciasto, aż będzie jednolitą kulką. Odstawić na 25 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 trójkątów. Z każdego przygotować kulkę, którą na podsypanym mąką blacie należy rozwałkować obsypanym mąką wałkiem :). Placki powinny być cieniutkie, miejscami przeźroczyste.

Patelnię należy dobrze rozgrzać. Przed nałożeniem każdego placka, delikatnie zwilżyć patelnię dosłownie kroplą oleju (olej można rozsmarować pędzelkiem). Placki smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Placek jest gotowy gdy dana strona zaczyna być zarumieniona i pojawiają się złociste bąble z powietrzem.

Gotową tortillę można podawać z rozmaitym “nadzieniem”, np. burrito lub z podsmażonym kurczakiem i świeżymi warzywami.

Smacznego!

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, napisz! Kontakt

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *