Krem z cukinii z tofu bazyliowym
Już któryś raz wrzucam recepturę na krem z cukinii, ale ten zrobiłam troszkę inaczej i smak naprawdę był wyjątkowy – zupa zniknęła w mig – zamiast na obiad następnego dnia, została zjedzona już na kolację.
Aby przygotować tę zupę potrzebujesz:
- cukinia 1 duża + 1 mała, około 1000g
- cebula 1 duża
- czosnek, 2 ząbki
- 2 szklanki wody
- pół kostki rosołowej bezglutenowej, wołowej
- olej rzepakowy 2 łyżki
- Sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- Tofu bazyliowe (LIDL) 90g (1/2 kostki)
Przepis:
Najpierw rozpakuj tofu, owiń ręcznikiem kuchennym, połóż na talerzyku i przykryj czymś ciężkim – chodzi o to, żeby z tofu wypłynęła woda. W tym czasie przekrój cukinię wzdłuż na pół i potem na pół księżyce, cebulę pokrój w piórka, a czosnek zmiażdż. Cukinię, czosnek i cebulę podsmaż w garnku. Wymieszaj tak, by wszystkie składniki delikatnie się podsmażyły. W tym czasie kostkę rosołową zalej 2 szklankami wrzątku (zrób to np. w dzbanku). Gdy warzywa się podsmażą (cukinia zmięknie, a cebula się zezłoci) dodaj bulion i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie zgrilluj na patelni tofu. Zdejmij z patelni grillowej i pokrój w kosteczkę. Warzywa na zupę zblenduj na gładką masę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z grillowanym tofu.
Daj znać czy zupa Ci zasmakowało i czy przepis się przydał <3
Dietetyk Barbara KLawe