Krem z cukinii z tofu bazyliowym

Już któryś raz wrzucam recepturę na krem z cukinii, ale ten zrobiłam troszkę inaczej i smak naprawdę był wyjątkowy – zupa zniknęła w mig –  zamiast na obiad następnego dnia, została zjedzona już na kolację.

Aby przygotować tę zupę potrzebujesz: 

  • cukinia 1 duża + 1 mała, około 1000g
  • cebula 1 duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • 2 szklanki wody
  • pół kostki rosołowej bezglutenowej, wołowej
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  •  Sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Tofu bazyliowe (LIDL)  90g (1/2 kostki)

Przepis:

Najpierw rozpakuj tofu, owiń ręcznikiem kuchennym, połóż na talerzyku i przykryj czymś ciężkim – chodzi o to, żeby z tofu wypłynęła woda. W tym czasie przekrój cukinię wzdłuż na pół i potem na pół księżyce, cebulę pokrój w piórka, a czosnek zmiażdż. Cukinię, czosnek i cebulę podsmaż w garnku. Wymieszaj tak, by wszystkie składniki delikatnie się podsmażyły. W tym czasie kostkę rosołową zalej 2 szklankami wrzątku (zrób to np. w dzbanku). Gdy warzywa się podsmażą (cukinia zmięknie, a cebula się zezłoci) dodaj bulion i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie zgrilluj na patelni tofu. Zdejmij z patelni grillowej i pokrój w kosteczkę. Warzywa na zupę zblenduj na gładką masę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z grillowanym tofu.

Daj znać czy zupa Ci zasmakowało i czy przepis się przydał <3

Dietetyk Barbara KLawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *