Kokosowa granola

Składniki: mleko kokosowe (mała puszka 165 ml) płatki owsiane 1kg miód 3-4 łyżeczki masło – łyżeczka Dodatki: suszona żurawina 100g suszone morele 100g wiórki kokosowe – 5 łyżeczek siekane...

Czytaj Więcej

Razowe naleśniki z kakao ;)

Jakie są zalety mąki razowej? Mąka razowa zawiera więcej składników mineralnych i witamin, niż zwykła biała mąka; dłużej utrzymywane jest uczucie sytości; niższy jest Indeks Glikemiczny posiłku – wolniejszy...

Czytaj Więcej

Słyszeliście o takich pastach jak: taramosalata, melitzanosalata, tapenade, harrisa, ajvar, pindżur, ljutenica, adżika? Są doskonałym urozmaiceniem kanapek i imprezowych przekąsek!  Pochodzą z różnych zakątków Świata i przydadzą się dla...

Czytaj Więcej

Faszerowane bakłażany :)

Składniki:  3 bakłażany 0,5 kg mielonego z indyka passata pomidorowa/ przecier pomidorowy 1,5 cebuli papryka pieczarki (można kupić już pokrojone przyprawy tarta mozarella olej rzepakowy 2 łyżki PRZEPIS  ...

Czytaj Więcej

Krem dyniowo-paprykowy

Składniki dostarczone przez EcoGrabina:  jedna mała dynia jedna papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku olej rzepakowy (2 łyżki) 0,5l bulionu  PRZEPIS   Dynię pokroić na ćwiartki, obrać, wybrać pestki...

Czytaj Więcej

Kolorowy omlet

Omlet czyli wysublimowana jajecznica jest dobrym daniem zarówno na śniadanie jak i lekką kolację. U mnie z papryką, szczypiorkiem i długodojrzewającą szynką. Składniki: 5 jaj 1/2 pęczka szczypiorku 1/2...

Czytaj Więcej

Pasta z awokado

Od lat specjaliści spierają się co lepsze- masło czy margaryna. Oba produkty mają swoje wady i zalety. Prawdziwe masło jest produkowane ze śmietany mleka krowiego i zawiera minimum 82%...

Czytaj Więcej

Prawdziwa pizza

W Poznaniu i innych miastach otwiera się teraz mnóstwo knajpek w pięknym włoskim stylu, które mają przypominać gwarną, domową atmosferę Italii.  Podawane są tam prawdziwe włoskie pizze, które o...

Czytaj Więcej

Dzik jest dziki ale czy taki zły?

W związku z rosnącym zainteresowaniem  żywnością ekologiczną, postanowiłam poruszyć temat dziczyzny. Mięso kontrowersyjne, które ma tylu zwolenników ilu przeciwników. Fakty są takie, że spożycie mięsa hodowlanego z roku na...

Czytaj Więcej

Krewtki z warzywami

Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą… KREWETKI. Ja jestem absolutną miłośniczką owoców morza, tak jak i mój tata, dlatego od czasu do czasu serwuję je, na co reszta rodzinki się...

Czytaj Więcej

Koktajle – 3 przepisy

Cudowne napoje, które mogą być uzupełnieniem 2 śniadania, deserem, urozmaiceniem posiłku. Ich bazą są zwykle produkty mleczne takie jak: mleko, maślanka, kefir, zsiadłe mleko lub jogurt – w zależności...

Czytaj Więcej