Krem z dyni z imbirem i cieciorką
KREM Z DYNI
Składniki na 6 osób:
2 małe dynie
4 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
0,5l bulionu
świeży imbir
szczypta curry
Sól, pieprz
ciecierzyca ok 0,3kg
PRZEPIS
Ciecierzycę wsypać do miski i moczyć przez 12 godzin. Następnie gotować przez 1,5h do miękkości.
Cebulkę, marchew, czosnek obrać i poszatkować. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę z czosnkiem i marchewką. Zdjąć z ognia. Dynię pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dołożyć dynię do garnka i podprażyć z resztą składników. Zalać bulionem i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pieprz, sól, starty imbir (dosłownie pół łyżeczki) i odrobinę curry i zblendować.
SMACZNEGO!