Krem z dyni z imbirem i cieciorką

KREM Z DYNI 
Składniki na 6 osób:
2 małe dynie
4 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
0,5l bulionu
świeży imbir
szczypta curry
Sól, pieprz

ciecierzyca ok 0,3kg

PRZEPIS
Ciecierzycę wsypać do miski i moczyć przez 12 godzin. Następnie gotować przez 1,5h do miękkości.

Cebulkę, marchew, czosnek obrać i poszatkować. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę z czosnkiem i marchewką. Zdjąć z ognia. Dynię pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dołożyć dynię do garnka i podprażyć z resztą składników. Zalać bulionem i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pieprz, sól, starty imbir (dosłownie pół łyżeczki) i odrobinę curry i zblendować.

 

 

 

 

 

 

 

SMACZNEGO!

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *