Kolorowy omlet
Omlet czyli wysublimowana jajecznica jest dobrym daniem zarówno na śniadanie jak i lekką kolację. U mnie z papryką, szczypiorkiem i długodojrzewającą szynką.
4plastry szynki długodojrzewającej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, ale niekoniecznie trzeba na sztywną pianę – ja żeby zaoszczędzić na czasie ubiłam tylko trochę, żeby były pusztyste. Żółtka zamerdać widelcem. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojoną szynkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i szczypiorek. Żółtka wlać do białek, zamieszać i zalać równomiernie składniki z patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć na wolnym ogniu, po czym wykonać manewr przerzucania na drugą stronę. ja odwracam patelnię tak, żeby omlet spadł na drugą patelnię i ześlizguję z powrotem na pierwszą patelnię, tak żeby dosmażyć go z drugiej strony. Chwilę później omlet jest gotowy. 🙂