Ciastka z dyni z migdałami i rodzynkami

 

Dzień dobry! Jako, że wczoraj po przygotowaniu kremu z dyni z curry zostało mi jeszcze trochę miąższu (dynia którą drążyłam była tak ogromna, że aż tata musiał pomóc mi w jej przekrojeniu) postanowiłam na coś go spożytkować. Moja znajoma Hania która prowadzi stronkę kulinarną wstawiała już przepis na placuszki z dyni, więc żeby się nie powtarzać postanowiłam pójść w trochę innym kierunku i przygotować te oto ciasteczka :). Przepis nie jest skomplikowany, a z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet jeśli pomyli się trochę kolejność dodawania składników to i tak wyrosną 😛 🙂

Składniki na 25 sztuk:

  • 200 mg oleju
  • 3/4 szklanki miodu
  • 4 szklanki mąki typu 700
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kg dyni
  • jajo
  • rodzynki / orzechy / migdały(szklanka)

Przepis:
Dynię zawinąć w folię aluminiową, piec przez około 15 minut w 200 st. C aż zmiękną, wystudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Olej z miodem wymieszać, dodać jajko, dynię i przyprawy. Następnie dodać do masy suche składniki oraz rodzynki/migdały/orzechy. Wszystko wymieszać. Nakładać na nienatłuszczoną blachę i piec w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C. Smacznego! 🙂

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *