Ciastka z dyni z migdałami i rodzynkami
Dzień dobry! Jako, że wczoraj po przygotowaniu kremu z dyni z curry zostało mi jeszcze trochę miąższu (dynia którą drążyłam była tak ogromna, że aż tata musiał pomóc mi w jej przekrojeniu) postanowiłam na coś go spożytkować. Moja znajoma Hania która prowadzi stronkę kulinarną wstawiała już przepis na placuszki z dyni, więc żeby się nie powtarzać postanowiłam pójść w trochę innym kierunku i przygotować te oto ciasteczka :). Przepis nie jest skomplikowany, a z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet jeśli pomyli się trochę kolejność dodawania składników to i tak wyrosną 😛 🙂
- 200 mg oleju
- 3/4 szklanki miodu
- 4 szklanki mąki typu 700
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 kg dyni
- jajo
- rodzynki / orzechy / migdały(szklanka)
Przepis:
Dynię zawinąć w folię aluminiową, piec przez około 15 minut w 200 st. C aż zmiękną, wystudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Olej z miodem wymieszać, dodać jajko, dynię i przyprawy. Następnie dodać do masy suche składniki oraz rodzynki/migdały/orzechy. Wszystko wymieszać. Nakładać na nienatłuszczoną blachę i piec w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C. Smacznego! 🙂