Kokosowa granola

Składniki:
mleko kokosowe (mała puszka 165 ml)
płatki owsiane 1kg
miód 3-4 łyżeczki
masło – łyżeczka

Dodatki:
suszona żurawina 100g
suszone morele 100g
wiórki kokosowe – 5 łyżeczek
siekane migdały – 2 łyżeczki

Przepis:
Zacząć od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła, dodać miód i wymieszać tak aby się połączyły. Zalać mleczkiem kokosowym i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia. Do miski wsypać płatki owsiane i zalać je mieszaniną z patelni. Dokładnie wymieszać, tak aby płatki dokładnie się połączyły  i “oblepiły”. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wysypać na nią płatki. Rozłożyć równomiernie. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie chociaż raz je przemieszać, żeby woda dokładniej wyparowała. W tym czasie do miski wrzucić żurawinę, morelę, migdały i wiórki kokosowe. Gdy płatki będą gotowe, można zmieszać je ze składnikami z miski i przełożyć do pojemnika, w którym będziemy granolę przechowywać. Gotowe – teraz wystarczy zalać je mlekiem – ciepłym lub zimnym lub jogurtem – pełnowartościowe śniadanie gotowe!

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *