Rozgrzewająca owsianka na mleku z zarodkami pszennymi, jabłkiem, daktylami i migdałami.
- 3 łyżki płatków owsianych
- mleko 250 ml (szklanka)
- 1 jabłko
- 4 daktyle
- łyżka zarodków pszennych
- łyżeczka siekanych migdałów
Przepis:
Mleko podgrzać w rondelku. Płatki i zarodki wsypać do miseczki, zalać gorącym mlekiem. Następnie pokroić jabłko i dodać, wrzucić daktyle i oprószyć łyżeczką migdałów. I gotowe, można wcinać ;). Taki posiłek rozgrzewa od samego rana, zwłaszcza jesienią i zimną.
Mleko podgrzać w rondelku. Płatki i zarodki wsypać do miseczki, zalać gorącym mlekiem. Następnie pokroić jabłko i dodać, wrzucić daktyle i oprószyć łyżeczką migdałów. I gotowe, można wcinać ;). Taki posiłek rozgrzewa od samego rana, zwłaszcza jesienią i zimną.
Myślę, że warto chwilkę poświęcić jednemu ze składników – zarodkom pszennym! Jest to część ziarna, w której zlokalizowane są substancje bioaktywne i najcenniejsze składniki odżywcze, które umożliwiają wzrost rośliny. Zarodki można kupić w formie proszku i dodawać do owsianek, koktajli, do mleka, jogurtu, kefirów, maślanek. Można go również stosować zamiast tradycyjnej panierki 😉
Jeśli chodzi o skład, to
10g (łyżka) dostarcza 32 kcal, 2,8 g białka, 0,9 g tłuszczu, 4,6g węglowodanów i 1,4 g błonnika.
Jest to prawdziwa bomba jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy!
W 100g, zawiera m.in.
- 1100 mg fosforu,
- 837 mg potasu,
- 275 mg magnezu,
- 60 mg wapnia,
- 14,4 mg manganu,
- 8 mg żelaza,
- 10 mg witaminy B1 (tiaminy),
- 0,8 mg witaminy B2 (ryboflawiny),
- 4 mg witaminy PP (niacyny),
- 0,7 mg witaminy Bg (pirydoksyny),
- l mg kwasu pantotenowego,
- 700 mg kwasu foliowego,
- 0,8 mg inozytolu oraz biotyn,
- 25 mg witaminy E (tokoferoli),
- 650 jednostek międzynarodowych prowitaminy A,
- prowitamina D2(ergosterol),
- i witamina K.
Szczególne walory zarodki mogą mieć
- dla kobiet w ciąży – zawiera sporo kwasu foliowego,
- dzieci niejadków – smak zarodków jest delikatny, więc jeśli doda się je do mleka/jogurtu i do innych potraw, to zwiększy wartość odżywczą posiłku,
- osób starszych, które jedzą mało lub niewiele owoców i warzyw bogatych w składniki mineralne.