Krem dyniowo-paprykowy

Składniki dostarczone przez EcoGrabina

  • jedna mała dynia
  • jedna papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • 0,5l bulionu
 PRZEPIS
 
Dynię pokroić na ćwiartki, obrać, wybrać pestki i niefajne farfocle. Resztę pokroić w kostki, które nie muszą być piękne, bo i tak będą zblendowane. Do garnka średniej wielkości wlać olej, wrzucić poszatkowaną cebulkę i czosnek i podsmażyć. Dodać umytą i pokrojoną paprykę bez gniazd nasiennych. Na koniec wrzucić posiekaną dynię i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Następnie zblendować i doprawić do smaku – tu już co kto lubi. Jako, ze ostatnio ciągnie mnie do kuchni indyjskiej to wybrałam przyprawę Karahi Chicken Masala, która, jak sama nazwa wskazuje wykorzystywana jest do przygotowywania kurczaka, aczkolwiek w połączona z zupą też daje ciekawy smak. W jej skład wchodzą:
  • kolendra,
  • czerwone chili,
  • kurkuma mielona,
  • kminek mielony,
  • czosnek,
  • czarnuszka,
  • kozieradka,
  • cynamon grys,
  • imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • pieprz czarny.

 

 

 

 

 

 

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *