Krem dyniowo-paprykowy
Składniki dostarczone przez EcoGrabina:
- jedna mała dynia
- jedna papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- 0,5l bulionu
PRZEPIS
Dynię pokroić na ćwiartki, obrać, wybrać pestki i niefajne farfocle. Resztę pokroić w kostki, które nie muszą być piękne, bo i tak będą zblendowane. Do garnka średniej wielkości wlać olej, wrzucić poszatkowaną cebulkę i czosnek i podsmażyć. Dodać umytą i pokrojoną paprykę bez gniazd nasiennych. Na koniec wrzucić posiekaną dynię i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Następnie zblendować i doprawić do smaku – tu już co kto lubi. Jako, ze ostatnio ciągnie mnie do kuchni indyjskiej to wybrałam przyprawę Karahi Chicken Masala, która, jak sama nazwa wskazuje wykorzystywana jest do przygotowywania kurczaka, aczkolwiek w połączona z zupą też daje ciekawy smak. W jej skład wchodzą:
- kolendra,
- czerwone chili,
- kurkuma mielona,
- kminek mielony,
- czosnek,
- czarnuszka,
- kozieradka,
- cynamon grys,
- imbir,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- pieprz czarny.