Faszerowane bakłażany :)

Składniki: 
3 bakłażany
0,5 kg mielonego z indyka
passata pomidorowa/ przecier pomidorowy
1,5 cebuli
papryka
pieczarki (można kupić już pokrojone
przyprawy
tarta mozarella
olej rzepakowy 2 łyżki

PRZEPIS
 

Bakłażany pokroić wzdłuż na połówki. Wyciąć miąższ i posolić wnętrze bakłażana, aby zlikwidować goryczkę. W czasie gdy bakłażan będzie puszczał soki, pokorić cebulkę i paprykę w kosteczkę. Cebulkę z pieczarkami podsmażyć, dodać mięso i paprykę. Całość zalać pomidorową passatąi dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany wytrzeć ręcznikiem kuchennym i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem kuchennym. Nałożyć farsz i oprószyć mozarellą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni  na 30 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *