Razowe naleśniki z kakao ;)

Jakie są zalety mąki razowej?

  • Mąka razowa zawiera więcej składników mineralnych i witamin, niż zwykła biała mąka;
  • dłużej utrzymywane jest uczucie sytości;
  • niższy jest Indeks Glikemiczny posiłku – wolniejszy wzrost i spadek glukozy we krwi ( zalecane dla cukrzyków);
  • powstaje z nieoczyszczonego ziarna – oprócz bielma (źródło skrobi) zawiera też  okrywę nasienną, w której znajduje się błonnik pokarmowy

Składniki na dwa naleśniki

  • 50g mąki razowej pszennej (1/2 szklanki)
  • 100 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Przepis 

Jajko rozbić do miski, zmiksować z odrobiną soli. Dodać mąkę, mleko, kakao i cukier i zmiksować (forma będzie półpłynna). Ciasto wylewać na mocno rozgrzaną patelnię teflonową. Ja jednego zjadłam z bananem zmiksowanym z odrobiną mleka,a  drugiego z powidłami śliwkowymi. Smacznego!

 

 

 

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *