Razowe naleśniki z kakao ;)
Jakie są zalety mąki razowej?
- Mąka razowa zawiera więcej składników mineralnych i witamin, niż zwykła biała mąka;
- dłużej utrzymywane jest uczucie sytości;
- niższy jest Indeks Glikemiczny posiłku – wolniejszy wzrost i spadek glukozy we krwi ( zalecane dla cukrzyków);
- powstaje z nieoczyszczonego ziarna – oprócz bielma (źródło skrobi) zawiera też okrywę nasienną, w której znajduje się błonnik pokarmowy
- 50g mąki razowej pszennej (1/2 szklanki)
- 100 ml mleka (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Przepis
Jajko rozbić do miski, zmiksować z odrobiną soli. Dodać mąkę, mleko, kakao i cukier i zmiksować (forma będzie półpłynna). Ciasto wylewać na mocno rozgrzaną patelnię teflonową. Ja jednego zjadłam z bananem zmiksowanym z odrobiną mleka,a drugiego z powidłami śliwkowymi. Smacznego!