Pieczona w piekarniku polędwica w indyjskiej przyprawie z owocami

Witam, Podaję przepis, który wymyśliłam dzisiaj – przepis idealny jeśli jest coś do zrobienia w domu i nie ma się czasu na stanie przy garach, gorąco polecam!

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 2 jabłka
  • 5 śliwek
  • garść moreli suszonych
  • olej rzepakowy
  • przyprawa Hyderabadi Biryani Masala czyli: cynamon, pieprz czarny, kardamon, czerwone papryczki chili, goździki, kminek, kardamon zielony, kwiat gałki muszkatałowej

 

PRZEPIS 

Mięso umyć, osuszyć. Naczynie żaroodporne skropić olejem. Włożyć mięso do naczynia mięso, skropić olejem, przyprawić  indyjską przyprawą wmasować ją w polędwicę. Owoce wydrylować, pokroić na ćwiartki lub połówki i wrzucić do naczynia. Naczynie włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Po tym czasie mięso powinno być soczyste od soku który wypuściły owoce. Najlepiej chyba podawać z ryżem, który dobrze komponuje się z owocami i cynamonowym aromatem :). Ja do tego podałam świeży szpinak z kleksem powideł śliwkowych domowej roboty. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *