Tarta warzywna

Oto wegetariańska tarta z ziemniaczkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Dobra zarówno na ciepło jak i zimno.
Składniki:
- 6 ugotowanych ziemniaczków pokrojonych w plasterki
- Szpinak baby (paczka)
- 6 suszonych pomidorów pokrojnych drobno
- Cebulka i czosnek pokrojone w kostkę
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Curry, sól i pieprz
- Masło 100g
- Mąka żytnia pełnoziarnista 200g
- 1 jajko
- Jogurt naturalny 180g
- 1 jajko
Przepis :
Masło pokroić w plastry i zagnieść z jajkiem i mąką. Ulepić kulkę ciasta i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie
ziemniaki przesmażyć z cebulką i czosnkiem, dodać połowę szpinaku i dusić pod przykryciem. Gdy “zwiędnie” dodać drugą połowę i pomidory. Doprawić i zostawić do przestudzenia. Po godzinie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem i wstawić do lodówki jeszcze na pół godziny. Po tym czasie wyjąć, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjmujemy podpieczony spód, wykładamy na niego farsz i zalewamy jogurtem zmieszanym z jajkiem i pieczemy kolejne 15 minut.
Voile! 🙂

Miłego dnia!
Dietetyk Basia Klawe