Razowe naleśniki ze szpinakiem

Ten przepis zostawcie sobie na weekend, bądź luźniejszy dzień. Bardziej czasochłonny niż przepisy które przeważnie wrzucam, ale wart poświęconego czasu w 100% :).

Składniki na naleśniki:

  • mąka pszenna razowa typ 1850, 3/4 szklaki
  • mąka pszenna typ 500, 3/4 szklanki
  • 1 szklanka wody gazowanej (nada puszystości)
  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu/ bezlaktozowe /roślinne
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy, łyżka

Składniki na farsz:

  • szpinak mrożony w liściach, opakowanie 450 g
  • suszone pomidory, bez zalewy, 5 szt.
  • czosnek, ząbek
  • cebula, 1/2 szt.
  • curry, łyżeczka-dwie
  • sól, pieprz do smaku

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo: mozarella do posypania zapiekanki

Przygotowanie naleśników:

Wszystkie składniki oprócz oleju wymieszać dokładnie trzepaczką. Na patelni rozsmarować olej i rozgrzać go. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać ciasto i usmażyć z jednej strony, następnie z przerzucić go na drugą stronę i usmażyć z drugiej strony. Czynność powtórzyć do momentu aż zużyjesz ciasto. Za każdym razem przed nabraniem ciasta ponownie je wymieszać trzepaczką. Usmażone naleśniki układać piętrowo na talerzu.

Farsz: Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać szpinak i smażyć na małym ogniu aż się rozmrozi. Dodać pokrojone drobno pomidorki i doprawić do smaku : curry, solą, pieprzem.

Gdy naleśniki i szpinak ostygną, nakładać farsz na koniec każdego naleśnika i zwijać w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce jeden obok drugiego.

Beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką. Gdy masło i mąka się połączą, zalać całość mlekiem i mieszać trzepaczką, aż zacznie gęstnieć. Doprawić solą, pieprzem,  gałką muszkatołową. Beszamel będzie gotowy gdy będzie miał konsystencję kisielu.

Beszamel wylać na naleśniki, całość posypać jeszcze startą mozarellą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 25 minut.

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *