Musztardowo-ziołowe polędwiczki

Tym razem mój mąż zabrał się za przygotowywanie obiadu. Wyszło pysznie, jak zwykle gdy on się za coś zabiera :). Przy okazji padło pytanie z jego strony do jakiej wody się wrzuca ziemniaki, zimnej czy ciepłej? Pędzę z tą informacją też do Was – generalnie najzdrowsza wersja przygotowania ziemniaków, to ugotowanie ich w mundurkach, a jeszcze lepiej jest zjeść je przestudzone – wtedy mają niższy indeks glikemiczny. Ziemniaki w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ skórka jest naturalną barierą, przez którą nie mogą uciekać składniki mineralne, w związku z czym zostają w środku. Wiadomo jednak, że sezon na młode ziemniaczki jest ulotny, a stare ziemniory nie zawsze chce się szorować :). Jeśli więc obieramy ziemniaki, to najkorzystniej jest je wrzucać na gotującą się wodę. Im krótszy kontakt ziemniaka z wodą, tym mniej zdrowych substancji się wypłukuje.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa 500g
  • musztarda, koniecznie dijon, jest pikantniejsza 2-3 łyżki
  • cząber 4 łyżki
  • czosnek granulowany łyżka
  • papryka wędzona łyżka
  • pieprz ziołowy, szczypta
  • sól jodowana, szczypta

Przygotowanie: 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne skrop kropelką oleju i rozetrzyj po dnie, by mięso nie przywarło. Mięso umyj, osusz, oczyść z białych błonek. W miseczce wymieszaj musztardę z przyprawami. Miksturą natrzyj mięso. Niektórzy sugerują żeby polędwicę najpierw krótko obsmażyć – wówczas zamykają się pory i więcej soków zostaje w mięsie. My jednak preferujemy szybką i czystą kuchnię, więc tego nie zrobiliśmy. Kolejna rzecz, to marynowanie – oczywiście jeśli masz czas, zrób to – wstaw mięso do lodówki, jeśli postoi kilka godzinek, to na pewno lepiej przejdzie smakami. Nasze mięso od razu trafiło do piekarnika. Pamiętaj że naczynie musisz przykryć pokrywką lub folią aluminiową, żeby nie wyschło. Piecz 35 minut. Dajcie znać czy smakowało 🙂

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *