Curry z indykiem
Od jakiegoś czasu chodził za mną smak mleczka kokosowego z curry. Łatwo go uzyskać, jednak z czym podać? Najlepiej z kolorowymi i smacznymi dodatkami! U mnie dwa rodzaje papryk, zielona fasolka, pierś z indyka i ryż brązowy. Spróbujcie sami!
Składniki na 4 obiady:
- pierś z indyka, 500g
- zielona fasolka, 400g
- Papryki: żółta i czerwona
- cebula czerwona, 1 szt.
- pasta curry, czubata łyżeczka
- czosnek, 2 ząbki
- mleko kokosowe, 400ml
- olej rzepakowy, łyżka
- ryż brązowy, 2 woreczki
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Mięso z indyka umyj, osusz, pokrój w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Przypraw pastą z curry i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni podsmaż mięso z cebulką. Gdy mięso się usmaży, przełóż je z cebulką na talerz obok. Na tą samą patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć pokrojoną w słupki paprykę i fasolkę i podsmaż do miękkości. Następnie dodaj mięso, zalej całość mlekiem kokosowym i wyłącz grzanie pod patelnią. Podawaj z ryżem brązowym.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe