Dziki gulasz

Dzik jest dziki, dzik jest zły – straszono nas w dzieciństwie. I tak samo w kuchni – zawsze słyszałam, że dziczyzna jest trudna w przygotowaniu – nic bardziej mylnego! Owszem, potrzebuje ciut więcej czasu, ale odwdzięczy się super smakiem 🙂

Składniki:

  • 400g schabu z dzika
  • 2 marchewki
  • papryka
  • cebula
  • czosnek, 1 ząbek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kminku w całości lub mielonego
  • 1/2 kostki rosołowej wołowej, bezglutenowej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Schab oczyścić z białych błonek i pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć na oleju z pokrojoną w piórka cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszać. Marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa gdy będzie ścięte z wierzchu. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku i podlać wywarem mięso. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, dodać do reszty składników razem z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Całość przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu jak najdłużej. U mnie 4 godziny (taaaaak, zostawcie sobie ten przepis na weekend 🙂 ). Od czasu do czasu zaglądać do garnka i podlewać wodą.

Najlepiej smakuje z kaszą, ale oczywiście jak to gulasz – można go zjeść również z ryżem, kluseczkami, makaronem czy chlebem.

Życzę smacznego i mam nadzieję że odczarujecie dzika także w swojej kuchni 😉 Dajcie znać jak poszło!

Dietetyk Basia Klawe

697-364-443

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *