Szybkie i zdrowe pasty do kanapek:)
Skończyły Ci się pomysły z czym zjeść kanapkę?
Na dzisiaj mam dwa przepisy na pyszne i zdrowe pasty, które lepiej zrobić samemu niż kupić w sklepie.
Porcja na ok. 8 kanapek
Pasta z wędzonego łososia
1/2 opakowania wędzonego łososia (ok. 125g) (opakowanie 250g łososia sałatkowego to ok. 10 zł – resztę zużyłam do sushi)
- świeży koperek
- łyżeczka soku z cytryny
- biały serek naturalny do smarowania ok 150g
- sól pieprz
- dodatkowo można dorzucić łyżeczkę koziego serka dla smaku jeśli ktoś lubi 😉
Łososia, serek, sok z cytryny zblendować. Umyty koperek posiekać, dodać do masy i doprawić solą i pieprzem.
Kaloryczność 100 g takiego serka to ok. 120 kcal, podczas gdy pasta łososiowa firmy “lisner” w 100g zawiera 600kcal. Wybór jest chyba prosty? 🙂
Pasta z suszonych pomidorów z bazylią
- 6 suszonych pomidorków w zalewie z oliwy i ziół
- chudy twaróg 200g (bo dodamy troszkę zalewy od pomidorów)
- świeża bazylia 3 listki
- sól i pieprz do smaku
Pomidory zblendować z twarogiem i 2 łyżkami oliwy od pomidorów. Dodać świeżo posiekaną bazylię, odrobinę soli i pieprzu i voile! 🙂
300g takiej pasty daje nam ok. 500 kcal, podczas gdy 100g pasty “Toppo” z lidla z suszonymi pomidorami (produkowane również przez firmę Lisner) dostarcza 489 kcal.