Pikantna zupa tajska z ciecierzycą

Dziś przedstawiam przepis na zupę z innym warzywem strączkowym tzw. cieciorką. Zupa jest idealna dla tych, którzy lubią ostre, egzotyczne potrawy.
Składniki:

  • Ciecierzyca 400g
  • puszka obranych pomidorów
  • puszka mleka kokosowego
  • 4 marchwie
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5l bulionu warzywnego/mięsnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli, pieprzu, cukru
  • papryczka chili
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki imbiru
  • łyżka oliwy z oliwek

Aby przygotować tajską zupę należy zacząć o niej myśleć dzień wcześniej, ponieważ ciecierzycę należy moczyć około 12 godzin. Zawiera ona węglowodany rafinozę i stachiozę, które nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Niestrawione trafiają do jelita grubego, gdzie rozkładają je bakterie, czego produktem ubocznym są niestety gazy wywołujące wzdęcia. Woda użyta do moczenia wypłukuje z ciecierzycy te cukry, zapobiegając przykrym dolegliwościom.
Przepis
Zaczynamy od ugotowania ciecierzycy z  łyżką soli (około 1,5h) i odcedzenia jej.  Cebulę, czosnek, papryczkę, marchwie i pomidory kroimy. Najpierw podsmażamy cebulę, czosnek i marchewkę (ok 10 minut), następnie dodajemy papryczkę, i zalewamy bulionem i podgrzanym mlekiem kokosowym. Wrzucamy ciecierzycę i pomidory i zabieramy się za przyprawianie sosem sojowym, curry, imbirem i resztą. Zupę gotujemy na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Najpyszniej smakuje podana ze świeżo posiekaną pietruszką.
Smacznego!! 🙂

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *