Polędwica z mintaja w sosie pomidorowo-jogurtowym
Powszechnie wiadomo, że ryby morskie są najbardziej zalecanymi w diecie- są dosyć chude, a do tego mają wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego na obiad wybrałam polędwicę z mintaja – jest to część bardzo delikatna w smaku, która fenomenalnie komponuje się z różnego rodzaju sosami. Tym, którzy nad morzem nie mieszkają, polecam kupić w formie mrożonej, bo taka ryba będzie zawierała najwięcej cennych składników.
Co kupić?
- opakowanie polędwicy z mintaja
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- pora
- ząbek czosnku
- jogurt grecki 100g
- olej rzepakowy.
PRZEPIS
Polędwicę z mintaja przepłukać i osuszyć ręcznikiem. Włożyć do miseczki i zalać dwoma łyżkami oleju rzepakowego i łyżką soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na 15 minut. Włączyć piekarnik, niech się nagrzeje do 180 stopni. W tym czasie pokroić porę na ćwiartki i poszatkować. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i podsmażyć porę i rozgnieciony ząbek czosnku. Zalać pomidorami z puszki i dusić przez 10 minut. Następnie dodać jogurt i wymieszać. I dalsze ruchy zależą od tego co kto lubi- ja zmiksowałam sos, ale jeśli ktoś woli sos z kawałkami pory i pomidorów, to można na tym etapię poprzestać 🙂 .
Teraz pozostało tylko wyjąć rybę z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut. Smacznego