Sposób podania robi różnicę !

Od dawna wiadomo, że “jemy oczami”. Wieki temu był to sposób na przetrwanie – gdy kobiety zajmowały się zbieractwem musiały wizualnie ocenić czy dany owoc jest trujący czy nie. Obecnie pierwszy “rzut oka” na potrawę decyduje czy zjemy ją czy wybierzemy coś innego. Jeśli chcesz więc aby Twoja potrawa wyglądała apetycznie i zachęcająco zastanów się jak ją podać. Oto zasady, które sprawią, że Twój talerz będzie wyglądał świetnie:

  • użyj koloru – sałata z papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką jest wizualnie bardziej atrakcyjna niż sama sałata;
  • wykorzystaj różne tekstury – łącz żywność o gładkiej, połyskliwej strukturze (np.sosy) z gruboziarnistymi (kasza);
  • zachowaj proporcje – przykładowo w daniu obiadowym “główny ” składnik żywności powinien być największym kawałkiem jedzenia na talerzu, a towarzyszące naczynia boczne i ozdoba powinna uzupełniać, a nie przytłaczać danie główne.
Ładne podanie żywności może być także sposobem na wprowadzenie do posiłków owoców i warzyw, których Polacy wciąż jedzą za mało. Wystrzegają się ich zarówno dzieci jak i dorośli. Takie błędy żywieniowe mogą sprzyjać groźnym chorobom cywilizacyjnym (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca).  Zalecane spożycie owoców i warzyw dla zdrowego, dorosłego człowieka to 500g, przy czym przykładowo 1 jabłko – 150g, 1 kiwi- 75g, marchew – ok. 45g. Nie jest to więc wcale takie proste jakby się wydawało ;). Poniżej kilka sposobów podania w zależności od potrzeby.
  • Mix przekąsek na imprezę – z doświadczenia wiem, że znika dużo szybciej niż chipsy i słone paluszki 🙂 
  • smaczne 2 śniadanie

Według badań bodźce wzrokowe takie jak atrakcyjny kolor, połysk, gładkość i kształt mogą zmieniać odczucia smaku i zapachu,a także zwiększyć poziom hormonów szczęścia…. 🙂 Dlatego chrupcie na zdrowie!!!
Smacznego 🙂 
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *