Płatki ryżowe na mleku o obniżonej zawartości laktozy z owocami

Zimny nieprzyjemny poranek…. chmury, deszcz… W taki dzień nie ma nic lepszego niż ciepłe śniadanie. Z podanych składników wyszła mi duuuuża porcja – co najmniej na pierwsze i 2 śniadanie:) 
Niektórzy pewnie nie słyszeli jeszcze o tytułowych płatkach ryżowych.  Powstają poprzez poddanie ziarenek działaniu pary wodnej, a następnie prasowanie. Proces ten pozwala na zachować składniki odżywcze a także skrócić czas przygotowywania. 
Polecane dla: 

  • dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego – są lekkostrawne,
  • dla chorych na celiakię – ryż naturalnie nie zawiera glutenu.

Składniki na dwie porcje:
płatki ryżowe 1/2 szklanki
1 banan
4 suszone daktyle
1jabłko
szczypta cynamonu
0,5l mleka o 80% obniżonej zawartości laktozy

PRZYGOTOWANIE

Mleko wlać do rondla, wsypać płatki ryżowe i zamieszać. Pokroić banana i jabłko (jabłka nie obierać) i suszone daktyle , wrzucić szczyptę cynamonu i wymieszać. Gdy mleko będzie gorące przelać do miseczek i skonsumować ze smakiem. 🙂 


 


WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI : 327 kcal

BIAŁKO:11,3g
TŁUSZCZ: 4,45g
WĘGLOWODANY 63,1g
BŁONNIK:4,0g
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *