Płatki ryżowe na mleku o obniżonej zawartości laktozy z owocami
Zimny nieprzyjemny poranek…. chmury, deszcz… W taki dzień nie ma nic lepszego niż ciepłe śniadanie. Z podanych składników wyszła mi duuuuża porcja – co najmniej na pierwsze i 2 śniadanie:)
Niektórzy pewnie nie słyszeli jeszcze o tytułowych płatkach ryżowych. Powstają poprzez poddanie ziarenek działaniu pary wodnej, a następnie prasowanie. Proces ten pozwala na zachować składniki odżywcze a także skrócić czas przygotowywania.
Polecane dla:
- dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego – są lekkostrawne,
- dla chorych na celiakię – ryż naturalnie nie zawiera glutenu.
Składniki na dwie porcje:
płatki ryżowe 1/2 szklanki
1 banan
4 suszone daktyle
1jabłko
szczypta cynamonu
0,5l mleka o 80% obniżonej zawartości laktozy
Mleko wlać do rondla, wsypać płatki ryżowe i zamieszać. Pokroić banana i jabłko (jabłka nie obierać) i suszone daktyle , wrzucić szczyptę cynamonu i wymieszać. Gdy mleko będzie gorące przelać do miseczek i skonsumować ze smakiem. 🙂
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA PORCJI : 327 kcal