Cytrynowy łosoś z surówą z kiszonej kapusty :)

Jak przygotować rybę tak by była smaczna, ale też zdrowa? Po pierwsze zrezynować z niezdrowej panierki i smażenia w głębokim tłuszczu! Zamiast tego przedstawiam prosty sposób na zrobienie ryby bez dużego zaangażowania – nie trzeba stać przy patelni i przewracać ryby i nieustannie pilnować, żeby nic się nie przypaliło. Nie ma nic prostszego niż ryba z piekarnika! Co nalepiej do niej pasuje? Z rybą dobrze komponują się kwaskowate dodatki, dlatego polecam wybrać surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka.

Składniki:
3 filety z łososia
cytryna x2
koperek
olej rzepakowy

Dodatek:
Kiszona kapusta
Jabłko
szczypta soli
szczypta cukru
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne skropić olejem. Rybę umyć i ewentualnie podzielić namneijsze części. Ułożyć w naczyniu, skropić sokiem z cytryny. Drugą cytrynę pokroić w plastry i ułożyć po plasterku na każdym kawałku ryby. Następnie oprószyć koperkiem. Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

Surówka? Ja często dostaję ekologiczną kapustę. Jak dla mnie jest wyjątkowo dobra bez niczego, można śmiało wyjadać z kubełka :D. Czasem jednak dodaję do niej jedno tarte jabłko, marchew odrobinę oleju (dzięki temu witaminy będą lepiej wchłanialne), sól i pieprz do smaku.

 

 

.

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *