Prawdziwa pizza
W Poznaniu i innych miastach otwiera się teraz mnóstwo knajpek w pięknym włoskim stylu, które mają przypominać gwarną, domową atmosferę Italii. Podawane są tam prawdziwe włoskie pizze, które o dziwo w niczym nie przypominają tych, które wcześniej były podawane w Polsce. Po spróbowaniu, tego specjału, zastanawiam się czym w ogóle było to co jadłam wcześniej, bo różnica jest tak wielka, że aż nie do wiary, że można tak bardzo odejść od oryginału i używać wciąż włoskiej nazwy dania. Nasze “polskie-włoskie” pizze są pulchne, napowietrzone, z masą składników, polane tłuszczem, żeby się ładnie błyszczały i na to jeszcze zalane toną sosu czosnkowego, który zabija nie tylko smak ale i oddech. Natomiast prawdziwa włoska pizza ma cieniuteńkie, chrupiące ciasto, maksymalnie 5 składników (wliczając w to sos pomidorowy i ser), a zamiast sosu używa się oliwy – źródła kwasów nienasyconych z dodatkiem bazylii czy tymianku. Co również ważne, prawdziwa włoska pizza jest dużo zdrowsza i nie tak kaloryczna jak przeciętna pizza zamawiana przez telefon czy nie daj Boże mrożonka z marketu.W końcu to tylko cienkie ciasto, sos z prawdziwych pomidorów i składniki które można modyfikować według uznania.
- mąka typ 450 – 365g + około szklanki mąki dodawanej podczas ugniatania do podsypywania
- łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7g drożdży instant
- woda przegotowana ciepła 1 2/5 szklanki
- puszka pomidorów 400g
- łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
- kozi ser
- szynka szwarclandzka
- roszponka – dodawana na świeżo, po upieczeniu, w wysokiej temperaturze by zwiędła.
- oliwa tymiankowa