Owsianka z mango

 

Mango indyjskie to jeden z najbardziej popularnych owoców tropikalnych. Ma wiele właściwości zdrowotnych: poprawia trawienie, działa antydiuretycznie (tzn. że zagęszcza mocz i zwiększa resorpcję wody w kanalikach nerkowych), działa przeciwbiegunkowo (jako jeden z niewielu owoców), przeciwwymiotnie i jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy. Zawiera m.in. Związki fenolowe, kwercetynę, antocyjany, kwas askorbinowy (wit.C) i beta karoten. Warto więc z niego korzystać na co dzień i to nie tylko w formie jadalnej – doskonale sprawdza się bowiem jako dodatek do kosmetyków. Produkowane są już oleje z nasion mango, kremy i mydła, bo super wpływa na skórę i ma właściwości antybakteryjne.

Do przygotowania tej owsianki nie potrzebujesz mleka, bo po prostu bez niego jest pyszna! Składniki:

  • płatki owsiane 5 łyżek,
  • mango 1/2 szt.,
  • orzechy włoskie 4 szt.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak by je przykryć wodą i odstawić na 2-3 minuty, aby napęczniały. Mango pokroić wzdłuż na 3 części. Wbić nóż i przekroić mango tak by ominąć pestkę  (powinny wyjść 3 plastry). Jeśli mango jest bardzo dojrzałe, to wg. niektórych źródeł do wyjęcia miąższu można użyć szklanki  KLIKNIJ  Ja jednak skorzystałam z metody na “jeża”. Ponacinałam zewnętrzne plastry w kratkę, tak by nie naciąć skórki i wypchnęłam kciukami miąższ na zewnątrz. Sposób przygotowania jeżyka TUTAJ. Następnie poodcinałam wydzielone kostki miąższu i obkroiłam też pestkę z miąższu ( czyli ten środkowy plaster).  Całość zblendowałam. Jest to lepsza opcja, gdyż można ją wykorzystać nawet kiedy mango nie jest super dojrzałe/przejrzałe. Jeśli kupicie twarde mango, odczekajcie kilka dni, by delikatnie zmiękło. Gdy płatki owsiane zmiękną wylewamy na nie mus i dodajemy orzechy. Pięknie wygląda z “chipsami” kokosowymi, ale cóż, zdrowsze są nasze orzechy włoskie, więc u mnie z orzechami :D.  Mus możesz przygotować z całego owocu i zrobić porcję na dwa dni lub dla dwóch osób.

 

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *