Owsianka z mango
Mango indyjskie to jeden z najbardziej popularnych owoców tropikalnych. Ma wiele właściwości zdrowotnych: poprawia trawienie, działa antydiuretycznie (tzn. że zagęszcza mocz i zwiększa resorpcję wody w kanalikach nerkowych), działa przeciwbiegunkowo (jako jeden z niewielu owoców), przeciwwymiotnie i jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy. Zawiera m.in. Związki fenolowe, kwercetynę, antocyjany, kwas askorbinowy (wit.C) i beta karoten. Warto więc z niego korzystać na co dzień i to nie tylko w formie jadalnej – doskonale sprawdza się bowiem jako dodatek do kosmetyków. Produkowane są już oleje z nasion mango, kremy i mydła, bo super wpływa na skórę i ma właściwości antybakteryjne.
Do przygotowania tej owsianki nie potrzebujesz mleka, bo po prostu bez niego jest pyszna! Składniki:
- płatki owsiane 5 łyżek,
- mango 1/2 szt.,
- orzechy włoskie 4 szt.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, tak by je przykryć wodą i odstawić na 2-3 minuty, aby napęczniały. Mango pokroić wzdłuż na 3 części. Wbić nóż i przekroić mango tak by ominąć pestkę (powinny wyjść 3 plastry). Jeśli mango jest bardzo dojrzałe, to wg. niektórych źródeł do wyjęcia miąższu można użyć szklanki KLIKNIJ Ja jednak skorzystałam z metody na “jeża”. Ponacinałam zewnętrzne plastry w kratkę, tak by nie naciąć skórki i wypchnęłam kciukami miąższ na zewnątrz. Sposób przygotowania jeżyka TUTAJ. Następnie poodcinałam wydzielone kostki miąższu i obkroiłam też pestkę z miąższu ( czyli ten środkowy plaster). Całość zblendowałam. Jest to lepsza opcja, gdyż można ją wykorzystać nawet kiedy mango nie jest super dojrzałe/przejrzałe. Jeśli kupicie twarde mango, odczekajcie kilka dni, by delikatnie zmiękło. Gdy płatki owsiane zmiękną wylewamy na nie mus i dodajemy orzechy. Pięknie wygląda z “chipsami” kokosowymi, ale cóż, zdrowsze są nasze orzechy włoskie, więc u mnie z orzechami :D. Mus możesz przygotować z całego owocu i zrobić porcję na dwa dni lub dla dwóch osób.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe