Słodko-kwaśny kurczak

Znacie to, gdy gotujecie jakąś zupę i nie zjecie mięsa? Tak się właśnie u mnie stało – dlatego powstało to danie 🙂 Miałam ugotowaną pierś z kurczaka i chętkę na coś wyrazistego. Mój mąż mówi, że zawsze zrobię coś  z niczego, tak chyba ma większość kobiet :).

Obiad jest szybki, czyli taki jak lubię najbardziej!

Składniki na 1 osobę:

  • ryż biały, paraboliczny (dlaczego? zawiera więcej składników mineralnych niż zwykły biały ryż 🙂 )
  • marchew
  • cebula 0.5 szt.
  • pierś z kurczaka 0.5 szt., ugotowana
  • kukurydza, pół puszki
  • 3 plastry ananasa  (świeży lub z puszki) UWAGA! Warto się rozejrzeć za ananasem nie w syropie – np. zamówić przez internet, to zupełnie inna jakość, jest bez dodatku cukru. Kupicie np. TU  . Jeśli nie macie takiej możliwości, kupcie ananasa w lekkim syropie i opłuczcie przed podaniem.
  • olej rzepakowy 1 łyżka

SOS:

  • czosnek, 1 mały ząbek
  • imbir, łyżeczka startego
  • ocet / sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • woda 1,5 łyżki
  • ketchup 1,5 łyżki
  • skrobia ziemniaczana / kukurydziana pół łyżki

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Ananasa pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub poszarpać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę i marchewkę, mieszając by smaki się wymieszały. Następnie dodać kurczaka, kukurydzę i ananasa, oprószyć całość skrobią i wymieszać. Zmieszać w szklance/miseczce składniki sosu i zalać warzywa i mięso. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *