Słodko-kwaśny kurczak
Znacie to, gdy gotujecie jakąś zupę i nie zjecie mięsa? Tak się właśnie u mnie stało – dlatego powstało to danie 🙂 Miałam ugotowaną pierś z kurczaka i chętkę na coś wyrazistego. Mój mąż mówi, że zawsze zrobię coś z niczego, tak chyba ma większość kobiet :).
Obiad jest szybki, czyli taki jak lubię najbardziej!
Składniki na 1 osobę:
- ryż biały, paraboliczny (dlaczego? zawiera więcej składników mineralnych niż zwykły biały ryż 🙂 )
- marchew
- cebula 0.5 szt.
- pierś z kurczaka 0.5 szt., ugotowana
- kukurydza, pół puszki
- 3 plastry ananasa (świeży lub z puszki) UWAGA! Warto się rozejrzeć za ananasem nie w syropie – np. zamówić przez internet, to zupełnie inna jakość, jest bez dodatku cukru. Kupicie np. TU . Jeśli nie macie takiej możliwości, kupcie ananasa w lekkim syropie i opłuczcie przed podaniem.
- olej rzepakowy 1 łyżka
SOS:
- czosnek, 1 mały ząbek
- imbir, łyżeczka startego
- ocet / sok z cytryny 1 łyżka
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- woda 1,5 łyżki
- ketchup 1,5 łyżki
- skrobia ziemniaczana / kukurydziana pół łyżki
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Ananasa pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub poszarpać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę i marchewkę, mieszając by smaki się wymieszały. Następnie dodać kurczaka, kukurydzę i ananasa, oprószyć całość skrobią i wymieszać. Zmieszać w szklance/miseczce składniki sosu i zalać warzywa i mięso. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe