Ciasto owsiano-bananowe

Jeśli macie ochotę na szybką, zdrową słodycz do kawy, to to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Prosty skład i przepis bez brudzenia miliona naczyń 🙂 .

Składniki:

  • 4 banany (najlepiej dojrzałe)
  • płatki owsiane 2 szklanki
  • 3 łyżki miodu / syropu z agawy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kardamonu
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Płatki zblendować w misce na mąkę. Dodać 3 z 4 bananów, słodzidło, sodę, kardamon, jajka i budyń śmietankowy i ponownie zblendować (w tej samej misce). Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem. 4 banana użyłam do zrobienia ozdobnego króliczka, w końcu to sezon wielkanocny – ale możesz po prostu na wierzchu ułożyć plasterki banana.

Piec w 180 stopniach na termoobiegu przez 35 minut.

Smacznego!

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *