Muffiny bananowe z czekoladą
W tych babeczkach na pewno się zakochacie! Posiadają trzy podstawowe zalety: są proste w przygotowaniu, przepyszne (ach ta płynna czekoladka w środku… aż ślinka cieknie), składają się z tanich składników 🙂
Z podanej porcji przygotujesz 12 muffinek:
- 1 jajko / 3-4 jajka przepiórcze
- 4 banany
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona drobno
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kefiru / maślanki / jogurtu 2% tłuszczu
Mokre składniki zblendować w jednej misce: banany, jajko, olej rzepakowy, jogurt/maślankę i kefir. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek, sodę, czekoladę, kakao, cukier trzcinowy, kakao. Suche produkty połączyć łyżką z mokrymi. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek. Piec ok 25 – 30 minut, aż patyczek będzie suchy.
Smacznego!! Dajcie znać jak wyszły i czy zasmakowały:) Ja robię je ostatnio bardzo często, przechowuję w woreczkach śniadaniowych – spokojnie tydzień mogą leżeć – i pakuję mężowi na podwieczorek do pracy 🙂 Z powodzeniem możesz je również zamrozić… 🙂
Dietetyk Basia Klawe
697-364-443