Muffiny bananowe z czekoladą

W tych babeczkach na pewno się zakochacie! Posiadają trzy podstawowe zalety: są proste w przygotowaniu, przepyszne (ach ta płynna czekoladka w środku… aż ślinka cieknie), składają się z tanich składników 🙂

Z podanej porcji przygotujesz 12 muffinek:

  • 1 jajko / 3-4 jajka przepiórcze
  • 4 banany
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona drobno
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kefiru / maślanki / jogurtu 2% tłuszczu

Mokre składniki zblendować w jednej misce: banany, jajko, olej rzepakowy, jogurt/maślankę i kefir. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek, sodę, czekoladę, kakao, cukier trzcinowy, kakao. Suche produkty połączyć łyżką z mokrymi. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek. Piec ok 25 – 30 minut, aż patyczek będzie suchy.

Smacznego!! Dajcie znać jak wyszły i czy zasmakowały:) Ja robię je ostatnio bardzo często, przechowuję w woreczkach śniadaniowych – spokojnie tydzień mogą leżeć – i pakuję mężowi na podwieczorek do pracy 🙂 Z powodzeniem możesz je również zamrozić… 🙂

Dietetyk Basia Klawe

697-364-443

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *