Ciasto jaglane z owocami

Jeśli lubisz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, ale szukasz alternatywnych przepisów nie zawierających mąki, to ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki: 

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 160 ml mleka 1,5% tłuszczu / mleka roślinnego
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego / 1 laska wanilii / dwie łyżki cukru waniliowego)
  • 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250 g mrożonych truskawek
  • 1 banan

Przygotowanie:

Tortownicę  wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.  Kaszę podprażyć w garnku lub na patelni przez 2-3 minuty.  Następnie wsypać kaszę na sitko i przelać wrzątkiem. Przełożyć kaszę do garnka, zalać wodą (2 szklanki) i gotować aż kasza wchłonie płyn. Sprawdzać od czasu do czasu czy kasza jest miękka. W razie potrzeby dolać wodę. Ciepłą kaszę zmiksować. W misce wymieszać mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać zmiksowaną kaszę oraz cukier i sodę. Zmiksować całość na gładką masę. Przełożyć masę do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć rozmrożone truskawki (bez soku) i pokrojonego w plasterki banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec godzinę. Upieczone ciasto pozostawić w formie ok. pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!

Dietetyk Barbara Klawe

Na wizytę w gabinecie możecie się umówić TUTAJ

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *