Ciasto jaglane z owocami
Jeśli lubisz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, ale szukasz alternatywnych przepisów nie zawierających mąki, to ten przepis jest dla Ciebie.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 160 ml mleka 1,5% tłuszczu / mleka roślinnego
- 30 ml oleju
- 2 jajka
- łyżka ekstraktu waniliowego / 1 laska wanilii / dwie łyżki cukru waniliowego)
- 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250 g mrożonych truskawek
- 1 banan
Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Kaszę podprażyć w garnku lub na patelni przez 2-3 minuty. Następnie wsypać kaszę na sitko i przelać wrzątkiem. Przełożyć kaszę do garnka, zalać wodą (2 szklanki) i gotować aż kasza wchłonie płyn. Sprawdzać od czasu do czasu czy kasza jest miękka. W razie potrzeby dolać wodę. Ciepłą kaszę zmiksować. W misce wymieszać mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać zmiksowaną kaszę oraz cukier i sodę. Zmiksować całość na gładką masę. Przełożyć masę do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć rozmrożone truskawki (bez soku) i pokrojonego w plasterki banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec godzinę. Upieczone ciasto pozostawić w formie ok. pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
Dietetyk Barbara Klawe
Na wizytę w gabinecie możecie się umówić TUTAJ