Jajka faszerowane pastą z pieczarkami

Kolejny zrobiony spontanicznie przepis, który bardzo miło mnie zaskoczył. Przygotowany z tego co było w domu, myślę że idealnie sprawdzi się na Święta Wielkanocne :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 pieczarki
  • 1/2 małej cebuli
  • olej rzepakowy łyżeczka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania ricotty
  • rzeżucha lub szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić pod zimną wodą. Ostrym nożem przekroić każde jajko na pół, wyjąc delikatnie żółtko łyżeczką i przełożyć do miseczki. Dodać serek i musztardę. Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką. Grzyby z cebulką przełożyć do miseczki i wymieszać. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać musztardę (najpierw jedną łyżeczkę i jeśli będzie za mało, to dodać kolejną – ja wolę wyrazistą pastę). Na koniec doprawić i wymieszać ponownie. Małą łyżeczką przekładać pastę do dziurek po żółtkach. Przyozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, zgłoś się przez zakładkę KONTAKT

Dietetyk Barbara Klawe