Zupa tajska z makaronem ryżowym

Jeśli macie ochotę na orientalną, rozgrzewającą zupę,to jest to coś dla Was. Słodko-pikantna  z kurczakiem i makaronem ryżowym, ma ciekawy smak i jest jednocześnie sycąca. Prosta w przygotowaniu, inaczej nie wylądowałaby na naszym stole :).

Składniki na 2 osoby

  • pierś z kurczaka 200 g
  • 1/2 puszki kukurydzy ok. 200g
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • makaron ryżowy ok. 40 g na dwie osoby
  • mleko kokosowe light 1/2 puszki ok. 200g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli, trawa cytrynowa, imbir

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić curry i wstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie pokroić w kosteczkę cebulę i paprykę. Kukurydzę odsączyć. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i kurczaka i podsmażyć. aż cebulka się zezłoci. Dodać paprykę i kukurydzę. Zalać 0,75l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Dodać przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli imbir i trawę cytrynową oraz mleko kokosowe. Gotować jeszcze 5 minut.  Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy i gotowe 🙂 Zupę możesz posypać zieleniną- pietruszką, kolendrą lub koperkiem 🙂

Smacznego!

Jeśli chcesz mieć te lub inne smaczne przepisy w swojej diecie, napisz do nas! Kontakt

Dietetyk

Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *