Zupa tajska z makaronem ryżowym
Jeśli macie ochotę na orientalną, rozgrzewającą zupę,to jest to coś dla Was. Słodko-pikantna z kurczakiem i makaronem ryżowym, ma ciekawy smak i jest jednocześnie sycąca. Prosta w przygotowaniu, inaczej nie wylądowałaby na naszym stole :).
Składniki na 2 osoby
- pierś z kurczaka 200 g
- 1/2 puszki kukurydzy ok. 200g
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- makaron ryżowy ok. 40 g na dwie osoby
- mleko kokosowe light 1/2 puszki ok. 200g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli, trawa cytrynowa, imbir
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić curry i wstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie pokroić w kosteczkę cebulę i paprykę. Kukurydzę odsączyć. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i kurczaka i podsmażyć. aż cebulka się zezłoci. Dodać paprykę i kukurydzę. Zalać 0,75l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 15 minut. Dodać przyprawy: curry, sól, pieprz, chilli imbir i trawę cytrynową oraz mleko kokosowe. Gotować jeszcze 5 minut. Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy i gotowe 🙂 Zupę możesz posypać zieleniną- pietruszką, kolendrą lub koperkiem 🙂
Smacznego!
Jeśli chcesz mieć te lub inne smaczne przepisy w swojej diecie, napisz do nas! Kontakt
Dietetyk
Barbara Klawe