Zupa grzybowa
Jeśli grzyby kojarzą Ci się tylko z ciężkimi zawiesistymi sosami, to czas to zmienić! Koniecznie wypróbuj lekką, ale rozgrzewającą zupę grzybową, którą ja przygotowałam.
Składniki:
- 3 ziemniaki 300g
- 3 marchewki 270g
- 500g grzybów – u mnie rydze
- seler 50g
- por – kawałęk
- pietruszka korzeń 50g
- cebula 70g
- masło łyżka 20g
- 1 kostka rosołowa drobiowa bezglutenowa
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, cebulę, selera i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć i pokroić w plastry. Porę dokładnie wyczyścić i również pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni i zezłocić warzywa : porę, cebulę, marchewkę. Następnie dodać ziemniaki, selera i pietruszkę i jeszcze chwilę poddusić. Następnie dodać pokrojone grzyby. Zalać wszystko ok. 3 szklankami wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
Smacznego!
Dietetyk
Barbara Klawe