Zupa grzybowa

Jeśli grzyby kojarzą Ci się tylko z ciężkimi zawiesistymi sosami, to czas to zmienić! Koniecznie wypróbuj lekką, ale rozgrzewającą zupę grzybową, którą ja przygotowałam.

Składniki:
  • 3 ziemniaki 300g
  • 3 marchewki 270g
  • 500g grzybów – u mnie rydze
  • seler 50g
  • por – kawałęk
  • pietruszka korzeń 50g
  • cebula 70g
  • masło łyżka 20g
  • 1 kostka rosołowa drobiowa bezglutenowa

 

Przygotowanie:
 
Ziemniaki, marchewki, cebulę, selera i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć i pokroić w plastry. Porę dokładnie wyczyścić i również pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni i zezłocić warzywa : porę, cebulę, marchewkę. Następnie dodać ziemniaki, selera i pietruszkę i jeszcze chwilę poddusić. Następnie dodać pokrojone grzyby. Zalać wszystko ok. 3 szklankami wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
 
Smacznego! 
 
Dietetyk
Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *