Zupa grzybowa

Jeśli grzyby kojarzą Ci się tylko z ciężkimi zawiesistymi sosami, to czas to zmienić! Koniecznie wypróbuj lekką, ale rozgrzewającą zupę grzybową, którą ja przygotowałam.

Składniki:
  • 3 ziemniaki 300g
  • 3 marchewki 270g
  • 500g grzybów – u mnie rydze
  • seler 50g
  • por – kawałęk
  • pietruszka korzeń 50g
  • cebula 70g
  • masło łyżka 20g
  • 1 kostka rosołowa drobiowa bezglutenowa

 

Przygotowanie:
 
Ziemniaki, marchewki, cebulę, selera i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć i pokroić w plastry. Porę dokładnie wyczyścić i również pokroić w plastry. Masło rozpuścić na patelni i zezłocić warzywa : porę, cebulę, marchewkę. Następnie dodać ziemniaki, selera i pietruszkę i jeszcze chwilę poddusić. Następnie dodać pokrojone grzyby. Zalać wszystko ok. 3 szklankami wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
 
Smacznego! 
 
Dietetyk
Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *