Zdrowa chińszczyzna
Wczoraj naszła mnie straszna ochota na chińszczyznę. Przygotowałam jej zdrowszy odpowiednik… Ryż z warzywami. Naprawdę super danie, łatwe i szybkie do zrobienia. Nie potrzeba do niego żadnych sosów, gdyż danie samo w sobie jest pyszne :).
Składniki na 2 porcje:
- woreczek ryżu
- 1/2 papryki
- 1/2 cukini
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 pieczarki
- 1 plaster sera żółtego
- kawałek kiełbasy z…. dzika (może też być krakowska sucha, kiełbasa myśliwska itp.)
- łyżeczka oleju
Przepis:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa umyć i pokroić (i jeśli trzeba obrać) – paprykę w kostkę, cukinię i pieczarki w plastry, marchewkę w słupki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić zgnieciony czosnek i warzywa. Pokroić kiełbasę i także wrzucić na patelnię. Wszystko mocno przyprawić pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć chwilę, aż warzywa trochę zmiękną. Gdy ryż będzie gotowy, odsączyć go i zmieszać z resztą składników na patelni. Na koniec dodać pokrojony plaster sera i wymieszać.
Kaloryczność takiego dania dla 1 osoby: 300 kcal 😉
Smacznego!!