Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec może z powodzeniem zastąpić ten zwykły – jest naprawdę bardzo smaczny, a do tego dużo zdrowszy od tradycyjnej wersji – zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu a także mniej kalorii. Dlatego dla miłośników tradycyjnego staropolskiego przysmaku, którzy mają problem z podwyższonym poziomem cholesterolu proponuję ten zamiennik. Przepis również spodoba się na pewno miłośnikom kuchni wegańskiej :).

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe 
  • kulka ziela angielskiego
  • kulka jałowca
  • pół szklanki zimnej wody
  • duża szczypta soli
  • pieprz

Przygotowanie:
Cebulkę i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i jałowca do momentu aż cebulka będzie zezłocona. Fasolę odcedzić włożyć do miski w której będziesz blendować. Dodać majeranek, sól, pieprz, wodę oraz podsmażone składniki. Zblendować na niskich obrotach – tak by fasola była zblendowana, ale by wyczuwalne były kawałki cebulki i jabłka. Najlepiej podawać schłodzony z dodatkiem ogórka kiszonego.

Smacznego!

Dietetyk
Barbara Klawe

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety zapraszam do kontaktu przez formularz dostępny na stronie www.jedzzrozumem.pl 🙂 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *