Wegański majonez w 15 minut
Indywidualne plany żywieniowe:
www.jedzzrozumem.pl
www.jedzzrozumem.pl
Dla kogo?
✅wegetarianie
✅weganie
✅dieta wysokoenergetyczna
✅alergicy
✅wegetarianie
✅weganie
✅dieta wysokoenergetyczna
✅alergicy
❌nie dla osób na diecie niskoenergetycznej (odchudzającej), produkt jest kaloryczny
Potrzebne są tylko 3 składniki:
👉AQUAFABA – woda po ciecierzycy – po gotowaniu lub po odsączeniu cieciorki z puszki 3 łyżki
👉olej rzepakowy – szklanka
👉przyprawy przykładowo – 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu
👉AQUAFABA – woda po ciecierzycy – po gotowaniu lub po odsączeniu cieciorki z puszki 3 łyżki
👉olej rzepakowy – szklanka
👉przyprawy przykładowo – 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo: blender, wysokie naczynie
Przygotowanie 👉
Aquafabę zacząć blendować z łyżką z soku z cytryny. Blendować ok. 2 minut. Następnie dodać przyprawy i musztardę i dalej blendować. Gdy składniki się połączą, zacząć dodawać olej, po łyżce. Między poszczególnymi łyżkami powinno być ok 20-30 sekund przerwy. Majonez cały czas musi być blendowany.
Aquafabę zacząć blendować z łyżką z soku z cytryny. Blendować ok. 2 minut. Następnie dodać przyprawy i musztardę i dalej blendować. Gdy składniki się połączą, zacząć dodawać olej, po łyżce. Między poszczególnymi łyżkami powinno być ok 20-30 sekund przerwy. Majonez cały czas musi być blendowany.
✅Majonez przełożyć do czystego, przelanego wrzątkiem słoiczka. Należy przechowywać do tygodnia w lodówce ❄️
Smacznego!
mgr Barbara Klawe, dietetyk
Poradnia dietetyczna Jedz z rozumem