Udka z warzywami z woreczka do pieczenia

Obiad idealny – nie ma przy nim dużo pracy, trzeba jedynie pamiętać żeby włożyć go do piekarnika i wyjąć po 60 minutach 🙂

Składniki dla dwóch osób

  • 2 udka
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki

Marynata

  • olej rzepakowy, 2 łyżki,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek łyżeczka,
  • cząber pół łyżeczki,
  • tymianek pół łyżeczki
  • czosnek granulowany,
  • musztarda 2  łyżeczki,
  • sól, pieprz po szczypcie

Przygotowanie:

Do słoiczka wlać: musztardę, sok z cytryny i przyprawy  (czosnek najpierw zgnieść). Dodać olej i wstrząsnąć. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w słupki a’la frytki. umyć i osuszyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć woreczek do pieczenia, a do środka włożyć mięso i warzywa. Zalać wszystko marynatą i wymieszać. Zapiąć woreczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut, po czym rozciąć woreczek, żeby skórka i warzywa były chrupiące. Piec jeszcze 10 minut.

Smacznego!

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, skontaktuj się z nami! Kontakt

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *