Udka z warzywami z woreczka do pieczenia
Obiad idealny – nie ma przy nim dużo pracy, trzeba jedynie pamiętać żeby włożyć go do piekarnika i wyjąć po 60 minutach 🙂
Składniki dla dwóch osób
- 2 udka
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
Marynata
- olej rzepakowy, 2 łyżki,
- sok z połówki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek łyżeczka,
- cząber pół łyżeczki,
- tymianek pół łyżeczki
- czosnek granulowany,
- musztarda 2 łyżeczki,
- sól, pieprz po szczypcie
Przygotowanie:
Do słoiczka wlać: musztardę, sok z cytryny i przyprawy (czosnek najpierw zgnieść). Dodać olej i wstrząsnąć. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w słupki a’la frytki. umyć i osuszyć. Do naczynia żaroodpornego włożyć woreczek do pieczenia, a do środka włożyć mięso i warzywa. Zalać wszystko marynatą i wymieszać. Zapiąć woreczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut, po czym rozciąć woreczek, żeby skórka i warzywa były chrupiące. Piec jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, skontaktuj się z nami! Kontakt