Twarożek rzodkiewkowy
Dzień dobry wszystkim! 🙂 Jeśli nie macie jeszcze śniadania za sobą, to przedstawiam moją propozycję na dziś – twarożek z rzodkiewkami. Można go zjeść z pieczywem lub też, w przypadku diety ubogoenergetycznej (vel. odchudzającej) zawinięty w listki sałaty lub z kawałkami pomidora.
Przepis: 1 opakowanie sera twarogowego 300g (ja wybrałam półtłusty), trochę mniej niż 1 opakowanie jogurtu naturalnego oraz ok.4 rzodkiewek, pieprz, przyprawy. Rzodkiewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem i jogurtem. Doprawić pieprzem i zastąpić sól przyprawami. Przygotowana porcja wystarczy na ok. 3-4 śniadania dla 1 osoby.
Całość dostarcza 497 kcal, natomiast 1/3 porcji, którą można zjeść na pojedyncze śniadanie, to ok. 124 kcal.
Wersja z 2 kromkami chleba : 201+124= 325 kcal
Wersja z 4 listkami sałaty: 3+ 124 kcal =127 kcal
Wersja z pomidorem: 15+ 124 kcal = 139 kcal
Smacznego! 🙂